Godišnje osam miliona veći prihodi

Bez autora
Jun 22 2011

Crna Gora će u toku petogodišnjeg perioda izgradnje podmorskog kabla sa Italijom povećati svoj bruto društveni proizvod za 390 miliona eura odnosno 78 miliona godišnje. U tom periodu očekuje se i povećanje budžetskih prihoda za oko 40 miliona eura odnosno oko osam miliona godišnje. Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Italije o izgradnji podmorske elektroenergetske konekcije između prenosnih mreža dvije države, usvojen je u julu prošle godine u Skupštini. Prema tom propisu, Italiji će pripasti 80, a Crnoj Gori 20 odsto prenosnog kapaciteta. Ulaganja italijanske strane su veća sedam i po puta. Procjenjuje se da će ulaganja Italije odnosno firme Terna biti na nivou od oko 758 miliona eura, a Crne Gore od oko 100 miliona eura. Realizacija projekta, kako očekuju u Vladi, stvaraju se značajno bolje, jače prenosne mreže, posebno nakon realizacije projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja-crnogorsko promorje, jer će se formirati prsten 400 kV mreže, što je veoma značajno sa aspekta stabilnosti sistema.

Godišnje osam miliona veći prihodiCrna Gora će u toku petogodišnjeg perioda izgradnje podmorskog kabla sa Italijom povećati svoj bruto društveni proizvod za 390 miliona eura odnosno 78 miliona godišnje, navodi se u Informaciji o tom projektu u koju je Pobjeda imala uvid.

U tom periodu očekuje se i povećanje budžetskih prihoda za oko 40 miliona eura odnosno oko osam miliona godišnje.

Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Italije o izgradnji podmorske elektroenergetske konekcije između prenosnih mreža dvije države, usvojen je u julu prošle godine u Skupštini. Prema tom propisu, Italiji će pripasti 80, a Crnoj Gori 20 odsto prenosnog kapaciteta. Ulaganja italijanske strane su veća sedam i po puta. Procjenjuje se da će ulaganja Italije odnosno firme Terna biti na nivou od oko 758 miliona eura, a Crne Gore od oko 100 miliona eura.

Realizacija projekta, kako očekuju u Vladi, stvaraju se značajno bolje, jače prenosne mreže, posebno nakon realizacije projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja-crnogorsko promorje, jer će se formirati prsten 400 kV mreže, što je veoma značajno sa aspekta stabilnosti sistema.

- To će stvoriti mnogo pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, jer bi se dolaskom 400 kV napona na Primorje neutralisao rizik da prenosna mreža može biti usko grlo za razvoj tog dijela Crne Gore - dodali su iz Vlade.

Podmorski kabl će ostvariti direktnu veze Crne Gore sa tržištem električne energije u Evropskoj uniji i stvoriti podsticajnih signala za ulaganja u nove izvore električne energije, posebno obnovljive.

Taj projekat kako se navodi, omogućiće lakši pristup evropskim fondovima za razvoj elektroenergetskih sistema, pozitivan uticaj na cijene akcija, kao i brži i kvalitetniji razvoj Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Kao posredne koristi su navedene rast zaposlenosti, građevinarstva, transporta, pozitivni trendovi na tržištima nekretnina i kapitala, poboljšanje makroekonomskih i fiskalnih indikatora i povećanje javnih prihoda.

Pobjeda će sjutra objaviti eventualne negativne posljedice gradnje podmorskog kabla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik